onsdag 11 augusti 2010

SVARTA VINGAR av David Almond


Liam, en tonårskille på engelska landsbygden. Max, Liams vän. Nattrass, en jämnårig - arrogant och våldsam. Detta är några av huvudpersonerna i historien. En dag gör Liam och Max ett märkligt fynd, en liten övergiven baby. Detta blir starten för en rad upplevelser som leder Liam bort från hans by och till nya vänner som berättar om helt andra sorts liv utanför hans värld i norra England. Verkligheter som krigen olika delar av världen kommer nära inpå och tvingar pojkarna att välja sida i vad osm är rätt och fel.


Nej, den här var verkligen svår att berätta om, men det är en otroligt välskriven och lärorik bok. Även om jagvar dålig på att berätta om handlingen så var det en bra fart på historien och man kunde inte bärga sig innan man kom fram till den dramatiska slutliga uppgörelsen.

onsdag 4 augusti 2010

Nivå 13 av K.G Johansson


Den här ska ni läsa!! Framför allt är det ni som gillar dataspel som kommer att tycka om den. På bibblan i Askersund kallar vi böcker med mycket luft mellan raderna för en "snabb" bok. Detta är en snabb bok.


Jim älskar dataspel. Det spel han och hans kompis Fredde helst spelar är Odysseus. Antingen går de till en spelhall eller sitter hemma och spelar på sina X-box. Men Jim har också bekymmer. En av hans klasskamrater försöker ofta ge honom stryk men Jim kan inte förstå varför. I spelhallen en dag får de pröva ett alldeles nytt spel , där man måste krypa in i en låda. Inne i lådan måste man uppge uppgifter om sig själv, vem man är, var man bor, vad man är duktig på. Varför? Och vad händer när man kommer till spelets högsta nivå - nivå 13? Jim måste försöka.

Sommaren jag blev vacker av Jenny Han


Här kommer en till i samma genre: förälskelse, tonårsliv, konflikter, att bli vuxen.
Belly har tillbringat varje sommar i sitt liv i ett hus vid havet, tillsammans med sin mamma, sin bror, mammas kompis Susanne och hennes två söner. Detta är den sommar hon ska fylla sexton år men allt emellanåt får vi även tillbakablickar från de somrar hon är betydligt yngre. På detta vis lär vi känna deras relationer, hur de har växt fram under årens lopp och hur de förklarar de omtumlande händelser denna sommar. Livet i huset har alltid varit bad, lek, skojbråk men nu ställs allting på sin spets när ingen av dem längre är barn. Hon har alltid älskat Susannes söner, Jeremiah och Conrad, men denna sommar vet hon inte längre på vilket sätt hon ska känna.
Den här berättelsen är läsvärd. Andra recensenter ser fram mot de två efterföljande delarna. Det gör dock inte jag.
Det är så logiskt Alla fattar utom du av Lisa Bjärbo


OOJJ så slarvig jag varit denna sommar med att läsa ungdomsböcker!! Men nu inför höstterminen försöker jag skärpa mig och presenterar den första i raden.


Visst blir man nyfiken på denna titel? Så ovanlig...


Ialla fall - det är två berättare: Johan och Ester , båda 16 år, har känt varandra sedan småbarnsben och litar på varandra i vått och torrt. Men boken börjar med Johans innersta, hemliga tankar, och vi får ana att han känner mer än kompisskap för Ester. Två omtumlande händelser rör till i livet för Johan. I hans hem förändras hans pappas beteende alltmer och man förstår att något stort och hemskt håller på att hända. När även Ester förändras och blir dödligt förälskad i en långhårigt hårdrockare, faller Johans mod.


Det är lite fiffigt när författaren på detta sätt låter personerna berätta var och en för sig. Det blir tydligt hur lätt vi missförstår varandra och tolkar samma händelse på helt olika sätt.