fredag 10 juli 2009


KIM 145 av Anna Vikström


Detta är egentligen en efterföljare till Spela falskt som kom ut 2007, men fungerar bra att läsa som en fristående bok. KIM 145 består av lika delar basket, spänning och kärlek! En bok för väldigt många alltså.

Kim, en 14-årig tjej, älskar att spela basket. Hennes granne, en otroligt retsam, irriterande kille, älskar också att spela basket och ofta träffas de på gården där de båda ger allt för att vinna i basketdueller. När en bil med registreringsnumret KIM en dag sveper förbi ser hon att någon i bilen försöker fånga hennes uppmärksamhet. Hennes nyfikenhet kommer så småningom att leda henne rakt in i livsfarliga situationer.
Svår att lägga ifrån sig...


De starkare av Inger Frimansson
Det här en en mycket stark och angelägen bok om utanförskap i Sverige. De första sidorna fick mig nästan att vilja slå igen boken - en hotfull och nästintill våldsam situation mellan ett par barn och äldre tonårsgrabbar med skalade huvuden. Sådana här historier gör ont. Alla är offer.


Jak och Aster försöker göra vardagen så dräglig som möjligt, trots olyckliga föräldrar och släktingar. Men när de får ett farligt ungdomsgäng efter sig har de inget vuxenstöd någonstans utan måste lösa både utpressning och kidnappningshot alldeles själva.


Det här är en bok för ungdomar men också en uppmaning till vuxna att inte vara så himla egoistiska hela tiden utan lyssna nogsamt på sina barn.

måndag 6 juli 2009


Hemligheten av Sophie McKinzie


En riktig "från pärm till pärm"-bok. Svår att lägga ifrån sig. Detta kommer säkert att bli en av gåvo-böckerna till årskurs sju.

Lauren, en fjortonåring i London, är adopterad vid tre års ålder och blir alltmer undrande över sin bakgrund. Mamma och pappa ger henne bara en suddig bild av hur adoptionen gick till och viftar oftast bort hennes frågor. Via en sida på internet där försvunna barn efterlysts kommer hon en otäck sanning på spåren. Hon tar sig med hjälp av sin goda vän Jam ända till USA för att söka efter sina rötter men hamnar i klorna på mycket farliga människor.

Läs, läs!!

torsdag 2 juli 2009


Sista chansen av Marta Söderberg


Omskakad och omruskad känner man sig när man fått lära känna Jackie som är denna boks huvudperson.

Jackie är en tjej med enorma talanger för tennis. Hemma står allsköns prispokaler och bucklor. Men när hon är 11 år dör hennes mamma i en trafikolycka och tillvaron blir plötsligt svår att hantera. Pappan, som är en framgångsrik bankman, har svårt att hjälpa Jackie med hennes sorg. Boken utspelar sig i första hand på det låsta ungdomshem Jackie till slut hamnar. Här får hon uppleva strama regler som snarare stjälper än hjälper, men även varm vänskap och den första kärleken. Vi får följa Jackies väg från bottenlös sorg och förtvivlan till den dag då en strimma hopp och hennes krafter kommer tillbaka.

De dödas kulle av Torsten Bengtsson

En väldigt spännande berättelse med lättläst text och luft mellan raderna - som vi säger på Askersunds bibliotek - en "snabb" bok.
Erik ska tillbringra fem veckor på landet med sin mamma, pappa och sin kusin Mia. Han själv vill MYCKET hellre vara hemma och spela TV-spel och tycker att det känns botten att behöva åka iväg. Väl framme träffar han grannarna Kalle och Lisa och sommaren verkar ändå inte bli så dålig trots allt. Men vad är det för en mörk Audi som då och då långsamt åker genom skogen? Och vem var den där Danne som för länge sedan lämnat spår i och runt huset där de bor?
Det här blir en mycket händelsrik och ibland alltför spännande sommar för Erik.

onsdag 1 juli 2009

Janis den magnifika av Johanna Nilsson

Man blir alldeles tyst och lite tung över bröstet när man slagit igen boken om Janis den magnifika. Vi får följa Janis, 17 år , genom en mycket svår period. Hennes allra bästa älskade vän heter Emelie. De delar allt med varandra, förtroenden, hemlisar, framtidsdrömmar. Men Emelie är svårt mobbad i skolan och får sällan vara ifred för gliringar och glåpord vilket driver henne till en fruktansvärd tragedi. I sorgen efter allt som hänt , drar Janis (hon är döpt efter mammans idol Janis Joplin) iväg i sin brorsas bil trots att hon inte har körkort, i jakt efter "det ultimata" som hade varit Emelies och hennes livsmål.


Läs den här boken!